U sklopu kongresa Futur Z istaknuti domaći stručnjaci za kardiovaskularno zdravlje i obiteljsku medicinu na panel raspravi „Kardiovaskularno zdravlje – prevencija je najbolja intervencija“ govorit će o potrebnim mjerama i važnosti sveobuhvatnog, sustavnog nacionalnog pristupa poboljšanju ishoda liječenja kardiovaskularnih bolesti. U skladu s razmjerima izazova koji za javno zdravlje i javnozdravstveni sustav predstavljaju bolesti srca i krvnih žila, razgovarat će se o kardiovaskularnom zdravlju nacije te mogućim strateškim mjerama i aktivnostima za smanjenje smrtnosti i bolju kvalitetu života, poput probira i ranog prepoznavanja bolesti, poboljšanja adherencije i suradnje liječnika i pacijenata, u skladu sa svjetskim praksama.

Panel rasprava će se održati u Hotelu Royal, u subotu 7.5.2022., s početkom u 9:30, a sudjeluju:

Akademik Željko Reiner, Predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu

Akademik Bojan Jelaković, Predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju

prof. dr. Alen Ružić, Ravnatelj KBC-a Rijeka

prof. dr. Viktor Peršić, Predsjednik Radne skupine za prevenciju i rehabilitaciju u kardiologiji Hrvatskog kardiološkog društva i Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma – Thalassotherapia Opatija

prim. dr. Ines Balint, Predsjednica Povjerenstva za primarnu zaštitu HLK

 

Mjerenje kardiovaskularnog rizika i kolesterola sudionika kongresa Futur Z: A što ste Vi danas učinili za svoje srce?

Sudionici događaja Futur Z u petak, 6. svibnja dobit će priliku za stručnu procjenu vlastitog kardiovaskularnog rizika. Osim ispunjavanja „KV kalkulatora[2]“ u mobilnoj ordinaciji simboličnog naziva Nulto mišljenje, moći će na licu mjesta izmjeriti razinu kolesterola u krvi, budući da je riječ o ključnom rizičnom čimbeniku za kardiovaskularne bolesti, koji se u praksi još uvijek nedovoljno prati i prepoznaje. Akciju mjerenja kardiovaskularnog rizika sudionika kongresa organizira i provodi Klinički bolnički centar Rijeka, uz potporu tvrtke Novartis te partnera Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatsko društvo za aterosklerozu, Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zaklade Hrvatska kuća srca, a rezultati će biti predstavljeni na subotnjoj panel raspravi „Kardiovaskularno zdravlje – prevencija je najbolja intervencija“.

Mobilna ordinacija bit će otvorena u petak, 6.5. od 12 do 19 sati, a sudionike ovim putem pozivamo da se u što većem broju odazovu na procjenu rizika te tako pridonesu procjeni kardiovaskularnog stanja nacije.  

__________________________
[1] https://www.hzjz.hr/aktualnosti/svjetski-dan-srca-pobijedi-srcem-bolesti-srca/ pristupljeno 26.4.2022.
[1] https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/svjetski-dan-srca-2021-koristi-srce-i-povezi-se-srcem, pristupljeno 27.4.2022.
[1]https://kvkalkulator.cuvarisrca.hr/, Kalkulator Čuvara srca razvio je stručni tim Hrvatskog kardiološkog društva (HKD) sukladno smjernicama Europskog kardiološkog društva (ESC).

Autor objave: 

Promo infografika